Без реклама 

sample image Пълната забрана на рекламата e една от успешните политики за намаляване... Още...

Спазване на забраната 

sample image Необходим е по-строг контрол на забраната за пушене... Още...

Опростена опаковка 

sample image Опростената опаковка е важна мярка за намаляване на търсенето... Още...

Новини 

Capture

Рекламните агенции не бива да участват в популяризирането на продукт, който убива потребителите си, каквито са цигарите, призоваха Коалицията за живот без тютюнев дим, сдружение “България без дим” и агенция The Smarts на лекция пред студенти по реклама от Нов български университет. Още...

Акцент 

33814015 10215484544374433_1801872053507194880_n

Коалицията за живот без тютюнев дим застава твърдо против законодателни промени, които имат за цел да разхлабят забраната за пушене на обществени места. Още...

Необходима е пълна забрана на рекламата на цигари в България, призоваха участници в международна кръгла маса

30849811 10215238045452114_2057577782_o

 

Необходима е пълна забрана на рекламата на цигари в България, призоваха участници в международна кръгла маса на тема „Живот без тютюнев дим за европейските граждани“, която се проведе на 22 април 2018 г. Събитието е съорганизирано от Коалицията за живот без тютюнев дим, Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазването към 44-тото Народно събрание, офисът на Световната здравна организация в България и Европейската мрежа за борба с тютюнопушенето, във връзка с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Крглата маса послужи за преглед и сравнение на състоянието на политиките за контрол на тютюна в Европейския съюз и съседните му европейски страни, по отношение на ограничаването на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия. В контекста на Председателството на Съвета на Европейския съюз, положението в България бе поставено в центъра на дискусията.

Законите за контрол на тютюна в областта на рекламата, промоцията и спонсорството, са създадени, за да помогнат на повече хора да живеят живот без тютюнев дим. Тези закони трябва да бъдат ефективно прилагани. Посланията, които насърчават и привличат в капана на тютюна не трябва да замърсяват средата по улиците, в медиите, и рекламата трябва да е свободна от тях, заяви д-р Витенис Андриукайтис, еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните, чрез видео обръщение. "Чл. 13 от РККТ задължава страните да признаят, че всеобхватна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия ще намали употребата на тютюневи продукти. Страните членки на ЕС трябва спешно да признаят това и да приемат и приложат законодателство на национално ниво". 

Еврокомисарят припомни, че незаразните болести са причина за почти 80% от всички случаи на смърт в Европа, като тютюнопушенето е причина за почти 700 000 смъртни случаи в ЕС. Превенцията на този силно пристрастяващ продукт е абсолютно ключова, за да променим тези плашещи статистики.

 

Д-р Тонка Върлева, директор на Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите“ към Министерство на здравеопазването, от името на заместник-министър Светлана Йорданова, оцени като устойчиви постиженията  на България по прилагането Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация и европейските изисквания. “Вярваме, че чрез въвеждане на пълната забрана на рекламата , промоцията и спонсорството на тютюневите изделия може значително да се намали употребата на цигари и тютюневи изделия, особено сред подрастващите и младите хора”. Дори след налагане на забрани и административни мерки обаче, ще са необходими още години работа за да се променят нагласите за продажба, добави д-р Върлева. 

Д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим, изрази увереност, че кръглата маса е следваща полезна стъпка за освобождаване на обществото от влиянието на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневата индустрия. "Надяваме се, че държавните институции ще застанат зад нас и ще направят всичко, за да осигурят здравословна среда за граждание", заяви д-р Гавраилова.

По данни на глобалната Кампания за деца свободни от тютюнев дим (Campaign for Tobacco Free Kids), във всички 24 страни, в които е проведено изследване на реклама в местата за продажба на тютюневи изделия се забелязва, че те са разположени близо до училища, продават се овкусени тютюневи продукти и има реклами, разположени на нивото на очите на децата. Решението на проблема е написано в чл.13 на РККТ, държавите просто трябва да изпълнят текстовете му, призова Джошуа Ейбрамс, директор на Еврaзийски регион на Кампанията за деца свободни от тютюнев дим.

30849887 10215238172015278_150347816_o

Кръглата маса открои позитивните резултати на държавите, където това се е случило. "Нашата инициатива "Ирландия, свободна от тютюнев дим" е заложила целта през 2025 страната да е свободна от тютюнев дим", заяви Катрин Бaйерн, заместник-министър на здравеопазването на Ирландия (на снимката), за оптимистичната цел за свалянето на нивото на тютюнопушене под 5%. През последните десетилетия Ирландия е приела и приложила множество мерки за органичаване на тютюнопушенето: забрана на пушене на обществени места; забрана на рекламата, промоцията и спонсорството; забрана на излагането в местата за продажба; забрана на пушене в автомобили в присъствието на деца; приемане на опростена опаковка на тютюневи изделия. 

Смисълът на пълната забрана на рекламата е да се създаде среда, в която децата не започват да пушат, тъй като няма откъде да видят и придобият този навик. Колкото повече индустрията рекламира своите продукти, толкова се подкопават вече приетите ефективни мерки за ограничаване на пушенето, съгласиха се участниците в кръглата маса.

Важно за обществото е да разпознава тактиките на индустрията и да отговори на всеки от аргументите ѝ. Тютюневата индустрия в България, както и по целия свят, предприема всевъзможни опити да заобиколи и неутрализира ограниченията за разпространение на тютюна. По този начин се обезмислят формите на саморегулация от нейна страна, тъй като те възпрепятстват или забавя мерките за контрол на тютюна. Пример за подобна иновативност е въвеждането на електронни цигари и устройства за подгряване на тютюн, за които няма доказателства, че са по-безвредни от традиционните продукти от пушачите.

Важна насока за действие е въвеждането на солидна държавна образователна политика, насочена към здравословен живот и нетърпимост към зависимостите, сред които и тютюнопушенето. Въвеждането на часове по здравна култура в училищата е възможна стъпка в тази насока, обобщиха участниците.

associates-orange
media-orange
gallery-orange
signali-orange

16900114 10211560561637317_1149231110_n

Евгения Мирославова_Тошева_-_Плакат_и_визуална_комуникация_-_1_курс_-_Game_Over

Кой е в сайта? 

В момента има 205  гости в сайта

Сигнал по телефона 

Сигнали по телефонаНа телефон 0700 20 009 от цялата страна можете да подадете сигнали за нарушения, свързани с нарушения на действащата забрана за тютюнопушене.

Подайте e-сигнал 

sample imageЕлектронна форма за подаване на сигнали за установени нарушения на действащата забрана за тютюнопушене чрез платформата за граждански контрол. Към формата...

Контакти 

Колицията за живот без тютюнев дим 
тел. 0882 374000, д-р Гергана Гешанова,
координатор на коалицията,
ел. поща: ggeshanova<at>gmail.com
бул. “Сливница” 257, ет.3,
София 1202