Без реклама 

sample image Пълната забрана на рекламата e една от успешните политики за намаляване... Още...

Спазване на забраната 

sample image Необходим е по-строг контрол на забраната за пушене... Още...

Опростена опаковка 

sample image Опростената опаковка е важна мярка за намаляване на търсенето... Още...

Новини 

Capture

Рекламните агенции не бива да участват в популяризирането на продукт, който убива потребителите си, каквито са цигарите, призоваха Коалицията за живот без тютюнев дим, сдружение “България без дим” и агенция The Smarts на лекция пред студенти по реклама от Нов български университет. Още...

Акцент 

33814015 10215484544374433_1801872053507194880_n

Коалицията за живот без тютюнев дим застава твърдо против законодателни промени, които имат за цел да разхлабят забраната за пушене на обществени места. Още...

Организации, ангажирани с общественото здраве, се обявиха против разхлабване на забраната за пушене на обществени места

33814015 10215484544374433_1801872053507194880_n

Снимка: България без дим, 2012 г. 

 

Множество организации, ангажирани с общественото здраве, се обявиха срещу предложението за изменение на Закона за здравето, което цели да разхлаби забраната за пушене на обществени места. Коалицията за живот без тютюнев дим и сдружение "България без дим" изготвиха категорично становище против предложените текстове и настояха за законодателни промени, насочени към подобряване на контрола за спазване на съществуващата забрана.

Коалицията за живот без тютюнев дим и сдружение "България без дим" застанаха твърдо против предложението от група депутати от парламентарната група „Обединени патриоти" за промяна на текстове в Закона за здравето, свързани с тютюнопушене в заведенията за хранене и развлечение. Законопроектът, внесен в Народното събрание на 11 май 2018 г., допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения "в не повече от 50 на сто от търговската площ на залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение – ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове и барове и дискотеки".

Двете организации депозираха общо становище в Народното събрание на 15 май. "Ние категорично възразяваме срещу внесеното предложение за промени в Закона за здравето, тъй като то е свързано с връщане на ред, който доказа, че не може да осигури безопасна среда за посетителите и за персонала, работещ в заведенията", се казва в становището. Експертите подчертават, че "в заведенията, където през 2010-2012 г. бяха изградени помещения за пушачи, те не отговаряха на изискваната квадратура, вентилацията не се пускаше, вратите стояха непрекъснато отворени и димът проникваше и в другите помещения".

Коалицията и "България без дим" категорично настояват да има промени в Закона за здравето, но те да бъдат насочени към подобряване на контрола за спазване на забраната, включване и на други контролни органи, възможност за временно спиране на обект при системни нарушения и дефиниране на понятието „закрито" обществено място.

Членове на "България без дим" проведоха срещи с представители на различни политически сили. На 19 април представители на сдружението се срещнаха с Валери Симеонов, като представиха категоричното си принципно несъгласие с намерението да се разхлаби забраната за тютюнопушене. Според Любен Цонков, член на УС на сдружението, подобно намерение демонстрира отказ от държавност и върховенство на закона. Подобна среща бе проведена и с председателката на БСП Корнелия Нинова на 18 май.

По време на срещите "България без дим" подчерта, че забраната за тютюнопушене на обществени места е вече направена стъпка в правилната посока и се ползва от широка обществена подкрепа, включително и сред пушачите. "Необходима е не либерализация на тютюнопушенето, а напротив -  затваряне на пробойните в закона, изясняване на дефинициите за закрито и открито обществено място и разширяване на кръга на органите, които контролират спазването му", смята д-р Маша Гавраилова, председател на сдружението.

Множество организации, ангажирани с общественото здраве и грижата за децата, също се обявиха срещу предложените законодателни промени. Националният център по обществено здраве и анализи, Асоциацията на студентите медици в България, асоциация "Активни потребители", Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Асоциацията на българите боледуващи от астма, Националната мрежа за децата, асоциация "Родители" и пациентски организации "Заедно с теб" подкрепиха становището на Коалицията за живот без тютюнев дим и "България без дим" и изготвиха свои позиции срещу законопроекта.

"С връщането на възможностите за употреба на тютюневи изделия на публични места като ресторанти и места за развлечения, страната ни прави крачка назад и стимулира употребата им, а не извършва никакви превантивни мерки към децата и младите хора. Проучване на Световната здравна организация и УНИЦЕФ показва, че България е водеща по показател тютюнопушене и че 28.8% от българските ученици употребяват тютюн и тютюневи изделия", се казва в становището на Националната мрежа за децата.

На 10 май Националната асоциация за профилактика на белодробните болести започна кампания за безплатни профилактични прегледи за активни и пасивни пушачи. Още през първия ден на кампанията са изследвани 61 души. "При 31 души се установиха данни за хронична обструктивна белодробна болест, която от 2016 г. е на трето място в света като причина за смърт", алармира специалистът по белодробно болести д-р София Ангелова.

41 от изследваните активни и пасивни пушачи са против връщането на пушенето в заведенията, отбелязва д-р Ангелова: "Мисля, че пред фактите и боговете мълчат". Докато през 2012 г. подкрепа за забраната дават 61-69% от анкетираните, то през 2017 г. процентът нараства до 75%, сочат данни на „Екзакта рисърч груп" от октомври 2017 г. Според проучването, 53% от пушачите подкрепят забраната за пушене на обществени места. "Хората искат да усещат вкуса на храната и питиетата, които консумират, да дишат свободно, когато танцуват и да се прибират в домовете си, без миризма на тютюнев дим. В крайна сметка те плащат за това", подчертават експертите на Коалицията и "България без дим".

associates-orange
media-orange
gallery-orange
signali-orange

16900114 10211560561637317_1149231110_n

Евгения Мирославова_Тошева_-_Плакат_и_визуална_комуникация_-_1_курс_-_Game_Over

Кой е в сайта? 

В момента има 204  гости в сайта

Сигнал по телефона 

Сигнали по телефонаНа телефон 0700 20 009 от цялата страна можете да подадете сигнали за нарушения, свързани с нарушения на действащата забрана за тютюнопушене.

Подайте e-сигнал 

sample imageЕлектронна форма за подаване на сигнали за установени нарушения на действащата забрана за тютюнопушене чрез платформата за граждански контрол. Към формата...

Контакти 

Колицията за живот без тютюнев дим 
тел. 0882 374000, д-р Гергана Гешанова,
координатор на коалицията,
ел. поща: ggeshanova<at>gmail.com
бул. “Сливница” 257, ет.3,
София 1202