Без реклама 

sample image Пълната забрана на рекламата e една от успешните политики за намаляване... Още...

Спазване на забраната 

sample image Необходим е по-строг контрол на забраната за пушене... Още...

Опростена опаковка 

sample image Опростената опаковка е важна мярка за намаляване на търсенето... Още...

Асоциация „Само днес“

Уеб сайт: http://samodnes.info/

Зависимост?! Всички ние сме зависими в една или друга степен от хората, събитията и обстоятелствата около нас. От обществото, чрез взаимоотношенията си с него. От  работата си,  като такава и като начин да задоволяваме финансовите си потребности. От климатичните условия дори. Налага се да се съобразим с тях, ако ще пътуваме, ако имаме среща или възнамеряваме да си прострем прането примерно, от географското си положение и т.н. и т.н.

Но кога говорим за зависимостта като болестно състояние?! Как хората попадат в нейния плен и като че ли сами се изолират на ‘’Самотния остров на зависимостите’’. Сякаш искат да доплуват, търсят и чакат ‘’кораба’’, който ще ги върне обратно в обществото или ще ги направи като другите, но не успяват. Кога е болест?!

Тогава, когато дадено вещество /алкохол, наркотици, храна, лекарства/ или действие /хазарт, секс, интернет/ и желанието да се набавят, управляват хората. Тялото, мислите и чувствата на зависимите се нуждаят от тях и на трите нива – психическо, физическо и емоционално. Tези хора са станали зависими от съответното вещество или действие, понякога липсата им ги довежда до абстинентен синдром.

Често преди да се изолират напълно и да останат на този  остров като самотници , те въвличат в това своите семейства, близки и роднини, които развиват типични белези на поведение, наречени "съзависимост”. Постепенно обкръжението може да остане или да види и намери начин да се спаси  и отплава, а зависимият остава сам с болестта си.

Болестните състояния, които се развиват  са: алкохолизъм, наркомания, лекомания или зависимост от лекарства, анорексия, булимия, хиперфагия, хазартна зависимост. Други се определят като пристрастеност: зависимост от секса и любовта, тютюнопушене. Съществуват и нов тип зависимости: орторексията или зависимостта от итнернет и виртуалното пространство.

Нашата асоциация ‘’Само днес’’ си е поставила задачата да помогне на тези хора. Да работи със зависимите и съзависимите лица. Да подпомага или прави връзката между отделните звена при работата със зависимостите по пътя на лечението, рехабилитацията и възстановяването им. Да бъде ‘’корабa’’,  носещ свободата на тези хора. Да работи върху превенцията на зависимостите. Искрено се надяваме, попаднали на този сайт да си бъдем  взаимно полезни или просто да Ви кажем Добре дошли и да Ви благодарим, че четейки тази статия Вие сте станали съпричастни с нашата работа в областта на зависимостите.

16900114 10211560561637317_1149231110_n

Сигнал по телефона 

Сигнали по телефонаНа телефон 0700 20 009 от цялата страна можете да подадете сигнали за нарушения, свързани с нарушения на действащата забрана за тютюнопушене.

Подайте e-сигнал 

sample imageЕлектронна форма за подаване на сигнали за установени нарушения на действащата забрана за тютюнопушене чрез платформата за граждански контрол. Към формата...

Контакти 

Колицията за живот без тютюнев дим 
тел. 0882 374000, д-р Гергана Гешанова,
координатор на коалицията,
ел. поща: ggeshanova<at>gmail.com
бул. “Сливница” 257, ет.3,
София 1202